مقاله

مقایسه تقریر برهان جهان شناختی بر اثبات خدا نزد ابن سینا و سوین برن

چکیده

تقریرهای مختلفی از براهین جهان­شناختی در اثبات وجود خدا ارائه شده که یکی از معتبرترین آن­ها، برهان وجوب و امکان است. ابن­سینا آن را در چند کتاب خود به ویژه در «اشارات و تنبیهات» به تفصیل مطرح کرده؛ و آن را برهان صدیقین نامیده است. فیلسوف دین معاصر، ریچارد سویین­برن نیز در ذیل براهین جهان­شناختی، این برهان را مورد اشاره قرار داده است. هر چند تقریر این دو فیلسوف از برهان مذکور دارای مبانی و پیش­فرض­های مشترکی است؛ از قبیل غیر بدیهی دانستن وجود خدا، اثبات پذیر دانستن آن و استفاده از یکی از ویژگی­های عالم به نام امکان، امّا تفاوت­های عمده­ای نیز میان آن دو وجود دارد: از جمله این­که ابن­سینا، با ارائه برهان وجوب و امکان که یک قیاس مبتنی بر بدیهیات است، وجود خدا را به صورت یقینی اثبات پذیر می­داند، امّا سویین­برن با تکیه بر روش استقرایی و ارائه مجموعه براهین به جای یک برهان، وجود خداوند را به صورت محتمل قابل اثبات می­داند. در این مقاله، با بررسی و مقایسة این دو تقریر معلوم می­گردد که تقریر ابن­سینا از این برهان، بر تقریر سویین­برن رجحان دارد.

اسناد مشابه

  • بررسی و نقد برهان جهان شناختی سوین برن با تکیه بر اصل سادگی

    مقالهاندیشه دینیلیلا خدامی، دانشجوی دکتری فلسفه غرب دانشگاه اصفهان یوسف شاقول، دانشیار گروه فلسفه دانشگاه اصفهان

    در میان مسائل خداشناسی، اثبات وجود خدا از اهمیت خاصی برخوردار است. حاصل کوشش شمار زیادی از فیلسوفان و متکلمان، مجموعه متنوعی از براهین فلسفی در اثبات وجود خداوند است که یکی از قدیمی ترین آن ها، برهان جهان شناختی است. در این مقاله، تقریر سوین برن از این برهان موردبررسی قرار گرفته

  • تفوق برهان صدیقین ابن سینا بر براهین اثبات خدا

    مقاله۲۰۱۳حکمت سینوی (مشکوة النور)حدیث رجبی

    مفاد براهین وجودی، از تقریر آنسلم گرفته تا تقاریر متأخر آن در فلسفه اسلامی، نوعاً عبارت از استیفاء حقیقت وجود بالفعل واجب الوجود از نفس مفهوم آن است. موضوع این مقاله بررسی و نقد این براهین نیست بلکه مسئله اصلی آن است که چگونه می توان از مفهوم وجود، وجود واجب الوجود را اثبات کرد.

  • بررسی ادله جهان شناختی در آثار علّامه طباطبایی و مقایسه آن با آراء ابن سینا

    مقالهحکمت و فلسفهفروزان راسخی، هیئت علمی دانشگاه الزهرا سمیه کلاهدوزان، دانشجوی دانشگاه الزهرا

    برهان جهان شناختی از جمله براهین اثبات وجود خداست که از زمان افلاطون تا کنون مورد توجّه فلاسفه بوده است. در این مقاله تقریرات جدید علّامه طباطبایی از این براهین، به ویژه از برهان علّت و معلول و برهان حرکت و محرّک مورد بررسی قرار گرفته و آراء ایشان در این زمینه با آراء ابن سینا مق